FUJIFILM X100V aneb pátá generace a deset let na trhu

Můžeme vést spory a občas přesně nevědět, jaký že APS-C FUJIFILM je nejvyšší řadou neboli vlajkovou lodí. Pokud cítíte trochu překotný vývoj v řadách FUJIFILM T, Pro, H apod., tak jistotou je řada X100. Je tomu již 10 let, kdy byla odstartována řada X a na jejím provopočátku nestál v roce 2010 nikdo jiný než FUJIFILM X100. Říkalo se mu také Leica pro chudé, protože dálkoměrný design mnoha lidem připomínal fotoaparáty z dílen Wetzlaru.
 
Po deseti letech je tu pátá reinkarnace jedné z nejpopulárnějších řad značky a my jsme si museli tři roky počkat na nástupce čtvrté generace. Lidem, kteří naráží na tuto recenzi nemusí dávat označování na první pohled smysl, takže je na místě udělat v označení modelů trochu pořádek. 
 
X100 - první generace, rok 2010, 12Mpix 
X100s - “second”, druhá generace, rok 2013, 16Mpix
X100t - “third”, třetí generace, rok 2014, 16Mpix (poměrně malé rozdíly proti X100s)
X100f - “fourth”, čtvrtá generace, rok 2017, 24Mpix (první verze s joystickem)
X100v - použitím římské pětky se FUJIFILM elegantně dostal z problému s označením, pátá generace, rok 2020, 26Mpix, objektiv 23mm f/2 druhé generace (změna po deseti letech), první s výklopným LCD
 
Při bližším zkoumání jednotlivých modelů zjistíte, že FUJIFILM řadu X100 brousí a tři roky čekání přináší pár větších novinek, na které je dobré se zaměřit. 
DSF5807
 
  1. Objektiv 23mm f/2 druhé generace
Naprosto identický byl objektiv v prvních čtyřech modelech řady X100. Stále stejný 23mm f/2. Na první pohled se nic nezměnilo ani u páté generace. Pořád stejné rozměry, stejné ohnisko a stejná světelnost. Vizuální rozdíl je jediný a tím je římská 2. Jaká se tedy udála změna? Já osobně bych řekl že velká, protože i při letmém zkoušení je hned jasné, že 23mm f/2 druhé generace zásadně posouvá model vpřed. Není žádným tajemstvím, že objektiv 23mm f/2 první generace trpěl měkkou kresbou při otevřených clonách. Nejvíce to bylo patrné při ostření na krátkou vzdálenost. Druhá generace v tomto ohledu nabízí zásadně lepší výsledky. 
170258-0262c73487f78b74a8465668eaccc64e.jpg
 
Osobně jsem očekával i velký nárůst výkonu v oblasti rychlosti ostření. Na první pohled se ovšem X100V nezdá například 2x svižnější než model X100F. Při zamyšlení, proč v běžných světelných podmínkách není výkon výrazně jiný, jsem došel k závěru, že to není tak snadné konstrukčně u objektivu, který vám zaostří na vzdálenosti cca deseti centimetrů. Dráha ostření je pořád dlouhá a přední člen objektivu se stále pohybuje. Síla lepšího a rychlejšího ostření se projeví v horších světelných podmínkách. Jakmile vám začne docházet světlo, tak se nůžky mezi X100F a X100V rozevřou mnohem více. Svůj jasný podíl na tom má obrazový snímač BSI. Citlivost ostření u X100V je až -5EV a tím se výrazně odlišuje od původní verze, která měla citlivost AF pouze -1EV. V praxi to znamená, že nová generace bude ostřit výrazně rychleji a spolehlivěji v horších světelných podmínkách. Rychlosti napomáhá i funkce omezeného rozsahu AF, kterou jste schopni omezit ostření na “standardnější” rozsah například 50cm až nekonečno. Více jsem se o této funkci rozepsal ve svých FUJI-TIPECH. 
 
PHoVqdpXKSgTxrMt2mVrQb-2
  1. Výklopný LCD
Novinkou je také výklopný zadní LCD v jedné ose. Mnozí si tuto změnu přáli, ale také se mnoho uživatelů bálo toho, že bude zničen čistý design řady. Naštěstí firma FUJIFILM zachovala chladnou hlavu a LCD zakomponovali tak, že v zavřeném stavu nijak nevystupuje ze zadního panelu. Na první letmý pohled by člověk i řekl, že je nainstalována obrazovka pevná. Samozřejmě se jedná o dotykový panel a lze ho tedy používat nejen k výběru ostřícího bodu, ale také k prohlížení fotografií v playback menu nebo k vyvolávání funkcí pomocí gest (nahrazuje některá funkční tlačítka). 
fujifilm-x100v-big1000-31583496498
  1. WR
Velkým tématem je odolnost vůči vlhkosti a prachu nebo-li „WR“. Osobně jsme předpokládal, že pátá generace bude konečně nést označení WR. Samozřejmě X100 série se od svého prvopočátku objevuje ve výbavě mnoha cestovatelů, reportážních a streetových fotografů a její odolnost vždy byla na velmi vysoké úrovni. Pro klid duše je, ale vždy trochu lepší, když vybavení označení WR nese. V jednu chvíli bylo dementováno, že by byla X100V WR, ale dle oficiální tiskové zprávy nakonec WR je, ale při použití adapter ringu a naistalování filtru. Opět to dává smyls, protože tím objektiv prakticky zavíčkujete a všechen pohyb předního členu se děje pod ním. Proč to nešlo udělat hned? Objektiv a potažmo celý fotoaparát by musel mít fyzicky větší rozměry a nebyla by zachována kompatibilita s předsádkami a dalším příslušenstvím jako jsou například sluneční clony.
RASK7740
 
  1. Redukce tlačítek
Odstranění křížového voliče způsobilo bouři ve sklenici vody. Je zcela pochopitelné, že se nahlas ozvali uživatelé, kteří ho považují za zásadní a je důležitou součástí jejich operování s fotoaparátem. Já naštěstí mezi tuto skupinu nepatřím, takže mě jeho absence nikterak nevadí. Je zajímavé, že po několika letech od křížového voliče značka FUJIFILM ustupuje poměrně komplexně, protože posledním X-Trans FUJIFILMEM s křížovým voličem byla uvedena X-T3 v září 2018 (křížový volič si zachovala X-T4, která dorazí na trh v květnu 2020). Co znamená ztráta křížového voliče v reálném světě? X100V má přesně o dvě mechanická programovatelná tlačítka méně než předchozí model. Na druhou stranu má, ale novinka možnost pracovat se čtyřmi LCD gesty, což X100F nenabízela. 
 
Možná se sami sebe ptáte, proč křížový volič chybí? Myslím si, že na tom má zásadní podíl výklopný LCD, protože jeho zobrazovací plocha může být stejná jako u předchozího modelu, ale jak se ukázalo, tak jakýkoliv výklopný LCD potřebuje kolem sebe o něco větší rámeček. Jednoduše by se už na X100V křížový volič nevešel. Druhým viníkem je trochu jiný tvar na pravé zadní straně, která již není zcela plochá. X100V má na pravé straně menší „vlnu“, která pomáhá zlepšovat pocitově úchop. 
 
V čem je kouzlo X100V? 
 
Přirovnal bych to k neustálému zlepšování téhož. I malá změna může dělat velký výsledek. Ale X100V nemá jen malé změny, ale i jednu velkou v podobě nové verze objektivu. Tato změna je zásadní a vše kolem pomáhá dotvářet pocit, že čekání nebylo zcela zbytečné. Do menších změny bych zařadil například větší mechanický volič času závěrky s již tradičně sdíleným ISO ovladačem, který je první volně otočný, když ho vytáhnete směrem nahoru (nemusíte ho stále tlačit nahoru jako u X-Pro3 nebo X100F). Dobře vymyšlené je uložení Q tlačítka na těle. Je velmi zapuštěné, takže by se vám nemělo stávat náhodné přimačkávání. Osobně se mi líbí kulatý design očnice hledáčku a samozřejmě potěšil vylepšený elektronický hledáček s fyzickou velikostí 0,5 palce, který obsahuje 3,69 milonů obrazových bodů a lepší řešení dioptrické korekce. 
 
Tuto recenzi jsem rozepsal ještě s předprodukčním X100V, ale dokončil jsme ji až nyní. Jednu stovku teď nosím pořád u sebe a musím se přiznat, že mě baví jak je malá a rychlá. Vyzkoušel jsem ji i v horších světelných podmínkách na maturitním plese a fungovala perfektně. 
 
X100V splňuje podmínku, která tvrdí, že nejlepším fotoaparátem na světě je ten, který můžete mít pořád u sebe.  
 
PAVEL VÁVRA