FUJI-TIP 45 (omezený rozsah AF)

S příchodem modelu X-Pro3 se FUJIFILM rozhodl přidat funkci inspirovanou zónovým fotografováním reportážních a street fotografů v minulosti. Příkladem je situace, kdy víte že od 5 metrů po nekonečno máte vše ostré. V minulosti se tedy odhadovala vzdálenost objektu + hloubka ostrosti dle daného nastavení clony objektivu. Výsledkem bylo rychlé fotografování například v ulících. FUJIFILM pojal zónové ostření z trochu jiného úhlu pohledu a spojil to nejlepší, aby docílil rychlejší AF a bezproblémového fotografování například i s malou hloubkou ostrosti. 

PHoVqdpXKSgTxrMt2mVrQb

Jak to funguje? 

FUJIFILM vám nyní nově umožňuje nastavit si rozsah AF s cílem zrychlit ostření jako takové, protože v tomto módu neprojíždí AF celou dráhu objektivu (například od 50cm po nekonečno), ale jen předem vámi nadefinovaný rozsah například tedy 5m až nekonečno. Osobně jsem to zkoušel například s objektivem XF 35mm f1.4R, který se obecně bere jako pomalejší objektiv z FUJINON nabídky a rozdíl byl patrný.

Jak tuto funkci aktivovat a kde ji hledat? 

  • Umístění je poměrně logické: MENU - AF/MF - OMEZENÍ ROZSAHU AF (musí být vypnuto ostření na obličej/oko)
  • Nabízí se možnosti vypnuto, vlastní (kde si můžete definovat svůj vlastní rozsah), a dva předdefinované (2 až nekonečno a 5 až nekonečno)

NÁŠ TIP 

Vyzkoušejte si funkci omezeného rozsahu AF. Osobně vidím použití u scén, kde nepotřebujete rozsah nejkratší vzdálenosti až nekonečno. Výrazně tím můžete zvýšit svou úspěšnost při street fotografii nebo reportáži. Osobně doporučuji si tuto položku dát do MY MENU, nebo nadefinovat na fn tlačítko. MY MENU si můžete definovat MENU - KLÍČ - UŽIVATELSKÉ NASTAVENÍ - NASTAVENÍ NABÍDKY. Rychlé přiřazení fn tlačítka aktivujete pomocí stisknutí a držení DISP/BACK.

Druhou podstatnou věcí, kterou bych vám rád vnuknul rovnou je zapnutí zobrazení rozsahu AF v hledáčku, protože nikde nebudete mít indikováno, že máte omezený rozsah zapnutý - byl bych nerad, kdyby pak chodily zprávy, že máte objektiv který neostří. Zapnutí škály AF zapnete: MENU - KLÍČ - NASTAVENÍ OBRAZOVKY - ZOBRAZIT VLASTNÍ NASTAVENÍ - INDIKÁTOR VZDÁLENOSTI AF. Po zapnutí vidíte žlutě definovaný rozsah AF. 

PS k dnešku (5.3.2020) dokáže s omezeným rozsahem AF pracovat X-Pro3, X-100V a X-T4. S trochou štěstí v budoucnu X-T3 a X-T30. Obrovský dopad vnímám například u modelu X100V jehož objektiv je prakticky makro a ostří od nějakých cca 10 centimetrů. Omezením rozsahu AF se z X100V stává ještě výkonnější fotoaparát na ulici nebo reportáž. 

Pavel Vávra