Jaké jsou nejprodávanější objektivy pro Fujifilm X ?

Úvod

Na trhu je aktuálně téměř 200 typů objektivů pro systém Fujifilm X. Slíbili jsme Vám, že vám představíme reálnou tabulku nejprodávanějších objektivů za poslední rok. Na naší facebookové skupině jsme vás nechali hlasovat o tom, jaké si myslíte, že budou výsledky. Je vidět, že mnohé představy jsou velmi odlišné od reality.

Kontext

V předešlém článku jsme vám představili 19 nejlevnějších objektivů s autofokusem. V tomto článku vám ukážeme, které se prodávají nejlépe. Mimochodem, ještě před pár lety se na fotografickém trhu říkalo, že Fujifilm je skvělý systém, ale nedá se téměř koupit objektiv pod 15 000 Kč. Dnes je to tak, že v ceně do 12 000 Kč je téměř 20 objektivů, a to nepočítám desítky dalších manuálních skel.

Výsledky

Top 10 nejprodávanějších objektivů

1. TT Artisan 27 mm/2,8: Nejprodávanější s velkým náskokem.

Samozřejmě je to dáno nejnižší cenou na trhu, ale také velikostí vahou a vlastním charakterem (gratulujeme TTartisanu)

2. Viltrox 13 mm/1.4 : Pro Vás překvapivě na druhém místě, téměř nikdo to netipoval dali jste mu 5% :) To je pro nás překvapení, protože už téměř rok je to hit, který celosvětově téměř zastavil prodeje jiných pevných širokáčů

3-4. XF 18-55 mm: Až na třetím místě je Váš favorit a to hlavně díky prodejům v setu s fotoaparáty.

3-4. Viltrox 75 mm/1.2: Absolutní hit, v krátkodobém horizontu by dokonce atakoval druhé místo. ( tohle jste to netipoval téměř nikdo :) )

5. Viltrox 56 mm/1.4: Levnější portrétní objektiv. (který sesadila z trůnu právě 75ka viltrox)

6. XF 16-55 mm/2.8: Velký objektiv s vynikajícími optickými parametry. (dali jste mu v hlasování pouhá 3% :)

7. XF 16-80 mm/4: Skvělý univerzální objektiv, tak vysoko je hlavně proto, že je i v setu s fotoaparátem.

8. Sigma 18-50 mm/2.8: Malý a lehký s dobrou světelností. 

9. Viltrox 33 mm/1.4 třetí nejlevnější objektiv v nabídce - už 5. rok je v top 10 

10. Fujifilm 33 mm/1.4  kdo chce to nejlepší v základním ohnisku, bere tuhle novou třicettrojku

Pár zajímavostí:

  1. místo  Objektiv 55-140 mm/2.8  Díky vyšší ceně by obsadil 4. místo z hlediska obratu.
  • Jak to že nevyhrál 18-55, který jste tipovali v hlasování na vítěze? Samozřejmě nejvíce rozšířeným objektivem pro fuji X je XF 18-55 a na prvním místě neskončil jen proto, že hodně fujistů již jej má doma a tudíž se jeho prodeje časem snižují (připomínám, že statistika je za poslední rok)
  • Kdyby se statistika dělala průměrem za poslední měsíc - na 1 místě by skončila novinka která je teprve v předprodeji VILTROX 27mm/1.2

 

Závěr

Naše data odhalují, že skutečný stav prodeje objektivů pro Fujifilm X se nemusí shodovat s běžnými očekáváními. Nejprodávanější objektivy nejsou nutně ty, které by se mohly zdát jako první volba. Doufáme, že tento článek Vám poskytne lepší přehled o aktuální situaci na trhu s objektivy pro Fujifilm X.

Je důležité zdůraznit, že vysoký počet prodaných kusů nezaručuje nejvyšší kvalitu. Nejprodávanější objektivy často excelují v poměru cena-výkon. Pokud však hledáte objektiv pro specifické fotografické účely a cena pro vás není rozhodujícím faktorem, pak je nejlepší volbou originální objektiv FUJINON.

 

 


Příště Vám třeba připravíme srovnání portrétních objektivů ?

Mimochodem top 5 nejprodavanějšíchv portrétních objektivech je :

  1. viltrox 75/1.2
  2. viltrox 56/1.4
  3. XF 56/1.2
  4. TTartisan 50/1.2 (manuál)
  5. XF 50/1.0

 

A ještě přidávám výsledky vaší tipovací ankety (210 hlasů) :