FUJI-TIP 28 ("náhodné" zvětšování obrazu při namáčknutí spouště)

V poslední době se objevilo několik dotazů a prohlášení, že mají nové modely "bug" a že se nechovají řádně. Hned na začátku jsem upozornil, že se jedná o specifickou kombinaci nastavení. 

Stává-li se vám, že se obraz v hledáčku najednou zvětší a ještě se u něj objevi například asistent ostření, tak se nejedná o bug, ale kombinaci nastavení - jak se jí vyhnout nebo naopak jak ji aktivovat se dozvíte v dnešním FUJI-TIPU. 

Jak to zapnu/vypnu?

_DSF0036

Jak se kombinace nastavení projevuje? 

Nejčastejší popis byl, že se sám od sebe najednou zvětší obraz v hledáčku (stejně jako při použití funkce R-DIAL). U některých se aktivoval i asistent ručního ostření - takže najednou mimo zvětšeného obrazu v místě ostřícího bodu ještě svítily zaostřené hrany například červeně. Níže si vysvětlíme, jak to vzniklo a proč se to neděje "samovolně", jak si občas lidé myslí. 

Jaká kombinace nastavení toto způsobuje? 

Všechna nastavení, podílející se na tomto mixu najedeme v MENU - AF/MF. 

  • AF + MF = ON
  • Asistent ručního ostření = červená vysoká
  • Kontrola zaostření = ON

Vyzkoušejte si zapnout funkce jak to vidíte výše. Když namáčknete spoušť do první polohy (zaostření), tak se nic neděje - ke změně dojde když pootočíte na objektivu ostřícím kroužkem. V tu chvíli se všechny funkce aktivují a vám se obraz nazoomuje v hledáčku a spustí aistent ručního ostření.

NÁŠ TIP

Zkuste si tuto funkci vypnout a zapnout. Hodit se může pro kontrolu ostření při použití malých hloubek ostrosti apod. Nevyhovuje-li vám zvětšení, ale zapnutí asistenta ostření při pootočení ostřícího kroužku je pro vás žádoucí, tak zapněte pouze funkce AF + MF = ON a asistenta ručního ostření. 

Pavel Vávra