Capture ONE EXPRESS FUJIFLM 12 (Více variant úprav a klávesové zkratky)

Občas se stane, že člověk potřebuje upravit jednu fotografii více způsoby. Samozřejmě si může vždy udělat “style” apod. jak jsme si řekli v minuých dílech. Nabízí se, ale ještě jedna možnost a to je vytvoření více variant přímo v C1. Nejen o této funkci, ale i klávesových zkratkách si řekneme více ve dvanáctém pokračování. 
 
NOVÁ VARIANTA ÚPRAVY
Výhoda katalogových programů pro úpravu fotografií je v tom, že všechny vaše kroky jsou nedestruktivní. Další nespornou výhodou je možnost udělat si X variant úpravy jedné fotografie. Druhou nabízenou možností C1 je udělat si klon varianty v určitém bodě a dále pokračovat jinak než na originálu (například odladění černobílé nebo barevné tonality). 
Snímek obrazovky 2019-02-27 v 12.31.24
 
NEW VARIANT - nová varianta (F2)
Slouží pro vytvoření nového základního souboru (bez úprav) u kterého můžete dělat novou verzi editu od základu. Výhodou je, že se nepřenáší žádné úpravy dosud udělané. 
 
Novou variantu můžeme vytvořit pomocí klávesy F2 nebo v Horním menu - IMAGE - NEW VARIANT
 
CLONE VARIANT - klonování varianty (F3)
Vytvoří klon úpravy. Tedy vše co jste prozatím udělali se zkopíruje do nové varianty. Můžete tak pokračovat od jistého bodu více směry při úpravě a jednoduše si porovnat výsledky mezi variantami. 
 
Klon varianty můžeme vytvořit pomocí klávesy F3 nebo v Horním menu - IMAGE - CLONE VARIANT
 
C1 Express nám přehledně ukazuje, že máme nové varianty stejné fotografie (vytváří se shluk). Na printscreenu níže 1 = originál, 2 = CLONE VARIANT a 3 = NEW VARIANT. 
Snímek obrazovky 2019-02-27 v 12.34.44
 
KLÁVESOVÉ ZKRATKY
Vždy je rychlejší používat klávesové zkratky než funkce hledat v různých menu a submenu. Samozřejmě si člověk nemusí pamatovat všechny klávesové zkratky daného rogramu. Stačí se naučit používat zkratky těch funkcí, které používáte nejčastěji. Rozhodně je výhodou to, že C1 oproti Lightroomu používá klávesové zkratky, které celkem dávají smysl. Tedy C je například Crop (ořez) apod. 
Snímek obrazovky 2019-02-27 v 12.46.40
 
Klávesové zkratky si můžete upravit podle sebe, stačí v Horním menu - EDIT - stisknout EDIT KEYBOARD SHORTCUTS. Nechcete-li nic měnit, ale jen se podívat na výpis klávesových zkratek tak stiskněte dole tlačítko SUMMARIZE. V prohlížeči se vám otevře nové okno, kde přehledně vidíte výpis svých klávesových zkratek. 
Snímek obrazovky 2019-02-27 v 12.42.49
Pavel Vávra