Capture ONE EXPRESS FUJIFLM 13 (Hlavní rozdíl C1 a C1 Express)

V posledním díle této série si řekneme v čem se odlišuje placená verze C1 od C1 Express. Na základě tohoto krátkého ohlédnutí si můžete sami udělat představu zda vám stačí C1 Express (popřípadě C1 Express ve spolupráci dalšího programu), nebo jesti budete muset časem zainvestovat do plné verze. 
Snímek obrazovky 2019-02-25 v 11.32.50
 
Každá firma se snaží vydělávat. Dobrý produkt, který je zdarma musí vyvažovat skvělý produkt, který má svou cenu. Přesně toto platí u Capture One. Express byl firmou Phase One výborně vyvážen a nabízí mnohé funkce a vynikající výstup (placená i neplacená verze používá stejný engine pro vyvolání RAW). Určitě je vám jasné, že v něm chybí některé funkce a jejich přesný výpis byl byl zbytečným mučením obou stran. 
 
 
Co zásadního tedy C1 Express neumí? Velmi zjednodušeně řečeno neumí lokální úpravy. Tedy lokální retuše, prácI se štětci a ve větší ploše práci s vrstvami. Navíc mu chybí rozsah barevných úprav, který má placená verze. V plné verzi můžete retušovat bodově prach a jiné drobnosti, retušovat ve vrstvě a měnit její prolnutí. C1 v plné verzi je někde na průsečíku LR i PS a přináší ještě lepší správu barev (která je například pro můj styl retuše extrémně důležitá). Na druhou stranu s ním těžko odretušujete větší objekty z obrazu, což výborně zvládá PS nebo Affinity Photo. Takže plná verze je schopna plně nahradit LR a z části i PS, ale v hraničních situacích se stejně Photshopu nebo obdobnému programu zatím nevyhnte. 
 
C1 Express má méně funkcí - ty které obsahuje jste se naučili ovládat v této sérii článků. Ty lokální se dají suplovat například programem Affinity Photo. Dokážu si celkem dobře představit, že lze poměrně dlouho vydržet právě v kombinaci C1 Express a Affinity Photo. 
 
Osobně využívám předplatného C1 pro FUJIFILM a jen tento program sám o sobě je finančně náročnější než přeplatné pro fotografy od Adobe, kde máte k dispozici LR + PS. Je na zvážení každého, jakou cestou se rozhodne vykročit, ale C1 Express je výborným programem, který můžete používat zcela zdarma a pak přenést vše co jste se naučili do plné verze a tam své znalosti ještě rozšířit.
 
Pro někoho může být výhodou, že C1 se dá pořídit i formou koupě. Tedy zaplatíte větší částku, ale nejste nucení platit předplatné. Všechny aktualizace dané verze jsou zdarma (12.1, 12.2, 12.9 apod.), ale přechod na vyšší číslovku (z 12 na 13) je placený (zvýhodněně, kdy u máte koupenou předchozí verzi). 
 
Osobně vlastním všechny programy (nebo jejich předplatné) o kterých tu padly nějaké informace (včetně Affinity Photo) a nejvíce času a nejvíce práce stabilně dělám v C1 plné verzi.
Pavel Vávra