FUJIFILM X-T30 výkon v kapesním podání

FUJIFILM X-T30 je nástupce v ČR nejprodávanějšího modelu, který nese označení X-T20. Již jsme si zvykli, že “té desítková” řada je takovou zmenšeninou řady jednotkové. U FUJIFILMU platí, že v jedné generaci jsou modely vybaveny stejným senzorem a stejným procesorem. T3 a T30 mají tedy stejný 26Mpix BSI senzor a X-procesor čtvrté generace - jejich fotografický výstup je tedy identický (neplatí u výstupu videa). 
dscf3121-2
 
Kdybych měl krátce popsat rozdíl mezi X-T20 a X-T30, tak platí totéž jako pro X-T2 a X-T3 - hlavní změnou je citelný nárůst výkonu a u X-T30 byly výrazně prohloubeny videofunkce. Nejedná se o revolučně jiný fotoaparát, protože vymýšlet kolo pořád dokola nelze. X-T30 je výborně odladěná třetí generace velmi populárního modelu.
 
 
X-T20
X-T30
Rozlišení
24Mpix (APS-C) X-Trans CMOS
BSI 26Mpix (APS-C) X-Trans CMOS
Procesor
X-procesor (2 jádra)
X-procesor 4 (4 jádra)
Paměťové médium
SD (UHS-I)
SD (UHS-I)
Formát souboru (fotografování)
JPG | RAW
JPG | RAW
Základní rozsah ISO
200-12800
160-12800
Typ závěrky 
Mechanická | Elektronická
Mechanická | Elektronická
Stabilizace
Pouze v objektivech (OIS)
Pouze v objektivech (OIS)
Citlivost ostření 
-1EV
-3EV
Video 
4k30p (8-bit)
4k30p (8-bit) 200Mbps 
*4k30p (10-bit) 200Mbps F-Log na externí zařízení
Ergonomie
Křížový volič (o 4 mechanická fn tlačítka více)
Joystick + Swipe funkce na LCD
LCD
Výklopný 
Výklopný
Hledáček
0,39” 2,39mil. obrazových bodů
0,39” 2,39mil. obrazových bodů (lepší snímkovací frekvence)
Boost mode
NE
ANO
Bracketing zaostření
NE 
ANO
Režim hledáčku SPORT
NE 
ANO
Předsnímek 
NE 
ANO
Redukce blikání (umělé osvětlení)
NE
ANO
WIFI
ANO
ANO
Bluetooth
NE 
ANO
Pokročilé videofunkce 
NE 
ANO
Vysokorychlostní nahrávání videa
NE 
FullHD 120 FPS
 
V tabulce se může zdát, že rozdíl mezi X-T20 a X-T30 není tak výrazný. Papírově to tak doopravdy působí, ale stejnou situaci už jsme zažili mezi X-T2 a X-T3. Když si oba modely vyzkoušíte bezprostředně vedle sebe, tak velmi rychle zjistíte, že nárůst výkonu není zanedbatelný. Zvýšená citlivost ostření v kombinaci s body fázové detekce, které jsou rozmístěné po celé ploše čipu, dávají novému modelu výrazný náskok. Na lepší se vždy lépe zvyká a proto se už člověk nechce moc vracet. 
 
Výraznější skok T30 zaznamenala v oblasti videa, které se může také papírově jevit velmi podobně jako u předchozího modelu, ale opak je pravdou. Jednou věcí je maximální výstup videa a druhou je ergonomie a funkce přidružené. AF-C je na výrazně lepší úrovni než u X-T20. Stejně tak funkce face detection. Příjemné je, že FUJIFILM si své dobré nápady nešetří jen pro nejdražší modely, ale například i X-T30 se dočkala rozšířené části menu pro nastavení videa (z jedné strany menu u X-T20 na čtyři u X-T30). Nově si tedy můžete nastavit například rychlost reagování AF a rychlost přeostřování. Novinkou je simulace Eterna, která se při nahrávání videa výborně hodí pro “color grading” v postprocesu. X-T30 nabízí i F-Log bohužel ho na rozdíl od T3 nedokáže nahrávat přímo na SD kartu, ale potřebujete externí rekordér. 
 
X-T20 nebo X-T30? 
Rozhodně X-T30, protože startovací cena je stejná jako měla před dvěma lety X-T20. T30 je novinkou a nikdy nebude horší než teď - naopak se bude s časem ještě zlepšovat, jak jsme si už u FUJIFILMU zvykli. U X-T20 již nyní nemůžeme úplně čekat výrazné přidávání pokročilých nebo sofistikovaných funkcí. 
 
Další častou otázkou je zda se vyplatí připatit si za X-T3, která je vybavena stejným senzorem a procesorem?
 
X-T3
X-T30
+ ergonomie
+ váha
+/- větší velikost
+/- menší velikost
+ větší hledáček
- menší hledáček 
+ slot na dvě karty
- méně ovládacích prvků
+ LCD (3 osy)
+ zabudovaný blesk
+ lepší video (4k60p 10bit)
+ inteligentní automatický mód (SR mode)
+ více mechanických voličů umístěných na těle přístroje
 
+ WR (odolnost proti vlhkosti a prachu)
 
+ F-Log přímo na SD kartu
 
 
Jednoduše by se dalo říci, že u X-T3 si připlatíte za lepší ergonomii, vyladěné tělo přístroje, výrazně větší hledáček, slot na dvě karty a v hraničních funkcích za vyšší výkon. Tyto pomyslné nůžky se více otevírají u uživatelů, kteří řeší video. V této disciplíně má X-T3 jednoznačně navrch. 
 
X-T30 je výborně odladěným přístrojem, který je finančně dostupný. Díky joysticku a drobným změnám na těle přístroje se zlepšila jeho ergonomie. Jedná se o extrémně výkonný fotoaparát ve velmi malém balení. Rozhodně si myslím, že se jedná o správný krok, pokud zvažujete upgrade z X-T20, X-T10, X-T100 nebo původní X-T1. Popřípadě pokud hledáte svou první FUJI, tak také neuděláte chybu.
 
Závěrem bych chtěl upozornit, že se velmi těžko odhaduje zda vám bude fotoaparát “sedět do ruky”. Ideální je se vydat za námi do prodejny a vyzkoušet si, jak se vám s ním fotografuje. Kompletní výpis funkcí a specifikace naleznete přímo ZDE