FUJI-TIP 35 (měníme si Q menu k obrazu svému)

Ve FUJI-TIPU s číslem osm jsme si řekli, jak si vytvořit 1-7 vlastních nastavení, které lze rychle měnit pomocí Q menu. Ale co když chceme změnit položky v Q menu tak, abychom se dostali k funkcím, které používáme o něco rychleji - tedy bez hledání v celém menu? Jak si Q menu upravit si ukážeme v dnešním FUJI-TIPU.

fstoppers-fujifilm-x-tips-04 

Q menu nebo-li Quick menu je místo, které už určitě důvěrně znáte. Každý FUJIFILM řady X a GFX má mechanické tlačítko Q, kterým se dostanete do této části rychlého menu. Najdeme zde 4x4 mřížku a tedy 16 jednotlivých funkcí. Jejich pořadí a druh můžeme upravit dle libosti. 

Jak se dostat k možnosti úpravě Q menu? 

  1. U modelů s X-trans snímači 24 a 26Mpix (MENU - KLÍČ - NASTAVENÍ TLAČÍTEK A KRUHOVÝCH OVLADAČŮ - UPRAVIT/ULOŽIT RYCHLOU NABÍDKU)
  2. U modelu X-T100 (MENU - KLÍČ 2 - NASTAVENÍ TLAČÍKA - UPRAVIT/ULOŽIT RYCHLOU NABÍDKU)
  3. Pro všechny modely lze úpravu Q menu vyvolat dlouhým podržením Q (musíte být v režimu fotografování - tey nebýt v menu nebo jiném submenu)

Jaké funkce mohu mít v Q menu? 

  • velikost snímku, kvalita snímku, simulace filmu, efekt zrnitosti, barevný chromatický efekt, dynamický rozsah, vyvážení bílé, zvýraznit tón, potlačit tón, barva, doostřování, odstranění šumu, vybrat vlastní nastavení C, režim ostření, nastavení detekce obličeje, asistent ručního ostření, režim dotykového displaye, samospoušť, měření expozice, typ závěrky, redukce blikání, citlivost, nastavení funkce blesku, kompenzace blesku, režim videa, nastavení hlasitosti mikrofonu, jas EVF/LCD, barva EVF/LCD = vždy záleží na tom, jaké funkce vaše Fuji obsahuje a jaké ne (výpis se tedy může lišit) 

Q-menu1_zps9381ae7b

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte si předělat Q menu k obrazu svému. Zkuste vyměnit v Q menu funkce, které již máte namapované na fn tlačítkách a nahraďte je jinými ke kterým potřebujete rychlejší přístup.

Pavel Vávra