Capture ONE EXPRESS FUJIFLM 5 (Rychlá úprava pomocí Quick a aplikace presetů v Adjustments)

Dnes si řekneme něco k základním úpravám fotografií pomocí toolbaru Quick a jak si vyzkoušet komplexní presety, které nalezneme v Adjustments. 
 
QUCIK
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 16.34.27
 
HISTOGRAM
Histogram v Quick menu je funkce, která nemá žádný vliv na úpravu fotografie. Je pouze informační a můžete se dle něho orientovat jak fotografii upravovat nebo jaký dopad na něj mají naše úpravy. Jedná se o grafické znázornění distribuce dat ve fotografii. Dotýká-li se hraničně vlevo, tak máte na fotografii zcela černou. Naopak vpravo máte na fotografii zcela bílou. 
Snímek obrazovky 2019-02-22 v 10.55.33
 
WHITE BALANCE
Je funkce na komplexní vyvážení barev. Fotite-li do RAW (v našem případě .raf) tak máte plnou kontrolu nad vyvážením bílé až v postprocesu - to je rozdíl proti jpg kde korekci udělat můžete, ale ne v takovém rozsahu.
  1. MODE - lze zvolit přednastavení dle situace (shot - to co naměřil fotoaparát, daylight - dení světlo, cloudy - zamračeno apod.)
  2. KELVIN - jednotka teploty barev. Můžete si přesně nastavit teplotu barev dle svého. Strategie pro začínající je ta, že pohybujete táhlem doprava a doleva a hledáte správné vyvážení, postupně rozsah pohybu zkracujete dokud nenajdete to správné nastavení. Vlevo je modrá a vpravo žlutá. 
  3. TINT - neboli nádech je dalším způsobem jak upravit celkově barvy na ftografii. Vlevo je zelená a vpravo fialová.
Dalším možností jak se rychle “odpíchnout” u vyvažování barev je použít “pick white balance” (v českých překladech v minulosti uváděné jako kapátko). Mělo by umět vyvážit barvy kliknutím do fotografie - ovšem slušně by mělo fungovat jen když najdete zcela bílou, zcela černou nebo neutrálně šedou. Tato funkce vám může pomoci při začátku vyvažování, ale lze začít zcela bez ní. 
Snímek obrazovky 2019-02-22 v 11.01.52
 
EXPOSURE a HIGH DYNAMIC RANGE
Jsou dvě funkce, které dohromady ovlivňují černou, stíny, světla a bílou na fotografii. Exposure v C1 obsahuje:
  1. Exposure - nebo celkovou expozici snímku. Toto táhlo ovlivňuje světla, stíny, černou a bílou najednou. Osobně bych to přirovnal k používání capslocku při psaní (všechna písmena jsou v kapitálkách).
  2. Contrast - funkce kontrastu nám pocitové přidá černou a bílou. Všimněte si, jak se vám měni histogram, když přidáváte kontrast. Ubývají jemné přechody a přibývá černé a bílé.
  3. Brightness - nejvíce zasahuje střední tóny. V češtině se překládá jako světlost.
  4. Saturation - nám přidává nebo ubírá celkovou saturaci (neboli sytost barev).  
Všechny čtyři výše uvedené funkce se dají kombinovat a získáváte tím možnost dosáhnout výsledku který chcete. Do tohoto odstavce jsem přiřadil i další funce z HIGH DYNAMIC RANGE, protože přímo souvisí s funkcemi, které jsou popsané výše. HIGH DYNAMIC RANGE obsahuje:
  1. Highlight - přidáváte-li na táhle tak se vám objevují data ve vysokých tónech - například v mracích oblohy. V Lightroomu se tato funkce jmenuje stejně. Tímto táhlem lze například kompenzovat tzv. přepaly na fotografii bez komplexního snížení expozice.
  2. Shadow - funguje stejně jako highlight s tím rozdílem, že přidáváním se nám budou prokreslovat stíny. Lze tak dovyvážit expozici a získat fotografii s vysokým dynamickým rozsahem. 
Upravujete-li .raf tak můžete do fotografii nedestruktivně zasahovat mnohem více než při využívání .jpg speciálně u úpravy expozice je tento rozdíl nejvíce patrný. 
Snímek obrazovky 2019-02-22 v 11.15.19
 
BLACK & WHITE
Základní funkce pro převod fotografie do černobílé. Stačí zatrhnout funkci “Enable Black & White” a fotografie se vám odbarví. Zpřístupní se vám funkce práce s jednotlivými barevnými kanály na černobílé fotografii. Ptáte se proč barvy v černobílé fotografii? Vzhledem k tomu, že vaše fotografie je v základu barevná, tak můžete černobílou upravovat. Zesvětlovat a ztmavovat jednotlivé barevné kanály a dosáhnout vlastního žádoucího výsledku.  
Snímek obrazovky 2019-02-22 v 11.29.13
 
CLARITY
Kdo někdy používal Lightroom v češtině, tak zná tuto funkci jako zřetelnost. Nejedná se úplně o doostření, ale o funkci která působí podobným dojmem. Z angličtiny se dá přeložit ještě jako jasnost nebo ostrost. Vyzkoušejte sami - uvidíte více detailů, ale je potřeba používat tuto funkci opatrně, protože jinak dostanete vzhled laciného HDR. Ještě větší pozor si dávejte u portrétu, protože tato funkce má velký dopad na pleť. 
  1. Method - natural, punch, neutral, classic (různá “strmost” přístupu k této funkci)
  2. Clarity - má zásadní dopad na fotografii
  3. Structure - vliv může být poznat třeba na detailu vlasů apod. 
Snímek obrazovky 2019-02-22 v 11.33.04
 
 
ADJUSTMENTS
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 16.35.08
 
Je sekce, kde nalezneme komplexní presety pro úpravu fotografií. Najdete zde poměrně velké množství zabudovaných presetů - barevných i černobílých. Rozdílem od jiných programů může být to, že lze aplikovat více presetů přes sebe. Jak pracovat více s presety si povíme v samostatném příspěvku. 
Snímek obrazovky 2019-02-22 v 11.47.16
Pavel Vávra