FUJI-TIP 26 (Máme nový fotoaparát a něco je špatně? - seznam nejčastějších závad, které nejsou skutečnými závadami)

Známe to všichni - fotoaparát nebo objektiv jsou na cestě a jakmile má člověk šanci, tak se sápe do krabice s tím, že potřebuje vše rychle vyzkoušet a začít fotografovat. Speciálně v zimě je ale potřeba dodržet pár jednoduchých pravidel, abychom si s novou Fujinou nenadělaly pár nových vrásek. V tomto FUJI-TIPU si povíme o nejčastějších závadách nového nebo i již vyzkoušeného zboží, které nejsou skutečnými závadami.

Dn2sJZHXgAA0JQU

1. Resetování nastavení po vytažení baterie

  • Nově rozbalená Fujina se může po vytažení baterie resetovat - tedy člověk přijde o své nastavení fotoaparátu. Na vině je vnitřní baterie, která má toto nastavení zachovávat. Speciálně v zimních měsících je potřeba mít ve FUJIFILMU, který vytáhnete z krabice nabitou baterii až 48 hodin, aby se plně dobila vnitřní paměť a fotoaparát se začal chovat korektně. Tato závada, která není závadou se více objevuje v zimních měsících, protože přístroj při přepravě může zažít slušné vymrznutí a tedy naprosté vybití vnitřní baterie. Stává-li se reset vždy i přes dodržení 48 hodin, tak je potřeba tuto skutečnost řešit se servisem. 

2. Chyba objektivu / chyba ostření apod. 

  • Nepříjemná hláška, kterou vidělo mnoho zkušených fujistů. Na LCD se objeví "chyba objektivu", "chyba ostření", "vypněte a zapněte fotoaparát". Nejčastější viníkem jsou kontakty mezi objektivem a tělem fotoaparátu. Nezřídka je stačí bezpečně očistit a tento problém zmizí. V zimních měsících je potřeba počítat i s kondezací vody. Například nově příchozí objektiv s výrazně nižší teplotou než je v interiéru se bude rosit a tato vlhkost na kontaktech může způsobit chybu objektivu.

3. Zamrznutí nového přístroje 

  • Prvofujisty může překvapit zamrznutí přístroje. Často je původcem SD karta, která buď není kompatibilní nebo je zformátovaná pro jiný fotoaparát - jakoukoliv Fuji dokáže zastavit na místě například karta zformátovaná v Black Magic kameře. Vždy je potřeba kartu formátovat přímo v těle přístroje. 

4. Objektiv, který neostří (14mm f2.8,16mm f1.4, 23mm f1.4)

  • Výše zmíněné objektivy mají jako jediné FUJINONY přepínatelný ostřící kroužek. Je-li přecvaknutý na manuál (lze s ním otáčet), tak nefunguje AF. Pro aktivaci AF stačí tento kroužek posunout směrem dopředu. Toto přecvaknutí má vyšší řídící funkci než přední voliš S, C, M pro přepínání ostření pro jeden snímek, kontinuální a manuální.

5. Další jiné záseky apod. 

  • Pro optimální chod FUJI a objektivů je potřeba mít aktuální FW a to jak těla, tak objektivu. Nikdy nevíme s jakým FW nový fotoaparát přichází a proto vždy doporučujeme hned přehrát. Přesný návod najdete ZDE

 

NÁŠ TIP

Vždy si zkontolujte FW jak těla, tak objektivu, vždy nechte aklimatizovat techniku, když přichází do výrazně teplejšího prostředí a jak hlásá Stopařův průvodce po Galaxii: "Nepropadejte panice". 

Pavel Vávra