FUJI-TIP 25 (SD karty, RAF - komprimovaný/nekomprimovaný)

Stejně jako u jiných značek i firma FUJIFILM zvyšuje počet Mpix u svých fotoaparátů. Tento jev má své výhody, ale samozřejmě i své nevýhody. I díky extrémně kvalitnímu videu na X-T3 je v dnešní době velmi důležité používat správných SD karet, které mají adekvátní rychlost. Nezřídka se stává, že i profesionálové například na svatbách při sériovém snímání narazí na limit tzv. bufferu (vyrovnávací paměti)

Co je na vině? Jak si usnadnit život? Jak mít nastavené ukládání dat a jaké karty jsou přímo podporovány značkou FUJIFILM?

 fujifilm-x-t3-review

Co je to BUFFER (vyrovnávací paměť)? 

Jedná se o poměrně jednoduchý mechanismus, kdy se vyfotografované snímky nejdříve ukládají do vyrovnávací paměti a z ní skrz slot SD karty na SD kartu - díky tomu se zachovává kontinuita ukládání fotografií/videa. Bohužel velikost vyrovávací paměti není nekonečná a když používáte pomalou kartu, tak trvá určitou dobu než se objem dat z bufferu přenese na SD kartu. V této situaci začne fotoaparát zpomalovat nebo úplně přestane v krajním případě reagovat. Je potřeba si ale uvědomit, že fotoaparát není zaseknutý (bliká dioda zápisu na SD kartu) - prostě se snaží z vyrovnávací paměti dostat data na SD kartu nevyhovující rychlosti a nemá již kam ukládat snímky - proto nefotí. 

Co to způsobuje?

  1. Nevhodná SD karta
  2. Nevhodné nastavení ukládání dat
  3. Používání nekomprimovaného .raf

Vhodné SD karty:

FUJIFILM na svým stránkách uvádí SD karty, které by měly být bezproblému kompatibilní. Jejich výpis najdete zde:

 http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/compatibility/card/x/

Jak si nastavit ukládání dat: 

  1. Máte-li model se dvěma sloty tak se vám nabízí možnost ukládat na jednu kartu .raf a na druhou JPG. Rozdělení dat mezi dva sloty a adekvátně rychlé karty pomáhá oddálit problémy s limitem vyrovnávací paměti - takto mám nastavené ukládání já. Pokud fotíte pouze do .raf a používáte nastavení záloha nebo .raf + jpg a nastavení záloha, tak zvažte zda má pro vás nekomprimovaný .raf smysl (viz bod komprimovaný vs. nekomprimovaný) a využívejte rychlé karty (za obecné minimum považujeme SanDisk Exterme 95Mb/s).
  2. U modelů pouze s jedním slotem doporučuji používat rychlou kartu a komprimovaný .raf (speciálně pokud fotografujete .raf + jpg). Chcete-li fotografovat nekomprimovaný .raf + jpg v sériích (například svatba nebo jiná reportáž), tak se poohlédněte po SD kartách s rychlostí zápisu 260 Mb/s (Sandisk Extreme UHS II nebo nejrychlejší SD karta na světě od značky SONY - budeme brzy testovat použití v reálném světě). 

Komprimovaný vs. nekomprimovaný

FUJIFILM používá beztrátovou komprimaci. Musím se přiznat, že nejsem schopen okem poznat rozdíl mezi komprimovaným a nekomprimovaným .raf. Nastavení zda komprimovaný nebo nekomprimovaný má v některých situacích zásadní význam, protože při použití nekomprimovaného narazíte na limit vyrovnávací paměti o cca třetinu dříve - respektive uděláte o 1/3 kratší sérii než se vám začne fotoaparát zadýchávat a tato data se budou ukládat na kartu o 1/3 déle. Nevidím tedy smysl používat nekomprimovaný .raf. V některých materiálech jsem dohledal, že po vyvolání v LR má komprimovaný .raf o něco více plochý histogram (což bylo pouze na zobrazení histogramu, ale snímek vypadal stejně). Nevýhodou komprimovaného .raf může být vyšší náročnost pro programy typu Lightroom a Capture One. 

NÁŠ TIP

Potřebujete získat ze svého stroje maximum? Používejte SD karty adekvátní rychlosti. Pro sériové snímání a videa ve vysokém rozlišení dporučujeme extrémně rychlé karty (nesou označení UHS II). Dále zvažte své nastavení ukládání dat - toto nastavení naleznete:

MENU - KLÍČ - NASTAVENÍ UKLÁDÁNÍ DAT

  1. Sekvenční = po naplnění karty 1 se začne zapisovat na kartu 2
  2. RAW/JPG = na kartu 1 se ukládá .raf a na kartu 2 JPG
  3. Záloha = na kartu 1 i 2 se ukládá totéž. 

Pavel Vávra