FUJI-TIP 38 (Clona na předním/zadním roleru s XF objektivy)

Musím se přiznat, že jsem dlouho žil v přesvědčení že s XF objektivy prostě nemůžete používat ovládání clony na předním/zadním roleru. Proč taky, když clonový kroužek je pocitově věc přirozená. Poprvé jsem zjistil, že bych potřeboval clonu na předním roleru s objektivem 200/2 při fotografování na výšku - v té poloze by bylo pro mne snazší clonu změnit rolerem a ne clonovým kroužkem. 

Jak zpřístupnit funkci výběru clony pomocí rolerů si řekneme v dnešním FUJI-TIPU. 

 Fujifilm200mmf2

Občas je zvyk železná košile a chápu, že ne každému vyhovuje clonový kroužek na objektivech. Určitě se najdou situace, kdy je jeden způsob lepší a jindy zase naopak. FUJIFILM primárně využívá nastavení clony pomocí kroužku na objektivech (jsou pouze dva, které ho nemají), ale stále existuje možnost, jak používat roler i s XF objektivy - tedy objektivy, které mají clonový kroužek. 

Jak si nastavit clonu na roler? 

  1. Nejdříve je nutné povolit Clonu jako příkaz (MENU - KLÍČ - NASTAVENÍ TLAČÍTEK A KRUHOVÝCH OVLADAČŮ - NASTAVENÍ KOLEČKA CLONY (A) - Z AUTO ZMĚNIT NA PŘÍKAZ
  2. Dlouze stiskněte a držte přední roler (dostanete se tak zrychleně do nastavení otočného voliče příkazem). Na pozici 1 nastavte S.S. (posun programu) a na pozici 2 F (clona)
  3. Na svém XF objektivu otočte clonový kroužek do polohy A (auto)
  4. V režimu fotografováí stiskněte přední roler a vyberte funkci clona
  5. Otočením doleva se vám zaktivuje clona pomocí předního roleru (hodnota clony v hledáčku/LCD svítí modře a je u ní signalizace předního nebo zadního roleru)

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte si clonu na roleru a vždy když někdo ergonomicky vytkne clonový kroužek, tak mu pošlete tento FUJI-TIP s tím, že vše si může nastavit podle svého. 

Pavel Vávra