FUJINON XF 16mm f/2.8 WR - Kompaktní, lehký a stylový

14.2.2019 byl oficiálně představen objektiv, který jsem měl možnost vyzkoušet už na podzim při akci Photokina v Německu. Tenkrát byl na celé akci přítomen jen jeden kus, se kterým se dalo fotografovat a jedna nefunkční maketa. Na Photokině jsem ho měl chvíli nasazený na X-E3 a přišel mi rychlý, přesný a s dobrou kresbou. Jednalo se o předprodukční kus, takže nešly vytvářet konečné závěry. Tak jako tak, jsem se těšil až bude objektiv oficiálně představen a na pocity z prvních “ostrých” kusů. 
 
V den uvedení, se nám dostal na prodejnu, na pár hodin “ostrý” kus na vyzkoušení. Překvapil mě opět rychlostí AF, kompaktními rozměry a zajímavou sluneční clonou, která na Photokině nebyla. Váha objektivu je pouhých 155g a průměr předního filtru je 49mm. Nese označení WR a to znamená, že je utěsněný proti vlhkosti a prachu (prosím nezaměňovat Weather resistant s Water resistant). 
 
Nová malá šestnáctka má světelnost f/2.8 a je to bod kde je automaticky kritizována vedle starší verze se světelnosti f/1.4. Myslím si, že není úplně fér nahlížet na objektiv jen z pohledu jednoho parametru. Díky “horší” světelnosti je nová 16mm velmi kompaktní a výborně se hodí i k menším tělům jako je například X-E3 a X-T30. V teoretické rovině je méně světelný objektiv o něco vhodnější pro fotografování při více zavřených clonách (vliv difrakce). 
 
Určitě bude mnohé zajímat porovnání právě se světelnou verzí XF 16mm f/1.4. Níže naleznete fotografie z obou objektivů, které jsme dělali na testovacím obrazci. Fotografie jsou pořízené ze stativu ve vzdálenosti obrazce 50cm.
 
16vs16 f2.8
 
16vs16 f5.6
 
16vs16 f11
 
XF 16mm f/2.8 - PLUSY
  • velikost 
  • váha
  • rychlost AF (bez zbytečného hluku)
  • je utěsněná
  • krátká zaostřoací vzdálenost (17 cm)
  • cena pouhých 9 990 Kč
XF 16mm f/2.8 - MÍNUSY
  • určitě se najdou lidé, kterým bude vadit že není tak světelný
 
Pro koho se nová šestnáctka hodí? 
Dle mého osobního názoru je to ideální objektiv na cestování, street, reportáž se širokým ohniskem a své místo určitě najde i při fotografování v interiérech. Osobně mi perfektně sedí například v kombinaci s X-E3. 
 
Závěr
FUJINON XF 16mm f/2.8 pro mě splnil to co měl a hodně mě překvapila jeho zaváděcí cena. Jedná se o nejdostupnější FUJINON objektiv, který se dá aktuálně nový koupit. Nepřijde mi správné ho porovnávat se starší, větší a světelnější XF 16mm f/1.4, protože jediné dvě věci ve kterých se potkávají je ohnisko a naštěstí i kvalita výstupu, ale pořizovací cena a velikost je hodně rozděluje.