Capture ONE EXPRESS FUJIFLM 1 (Co je C1 a jak ho nainstalovat?)

C1 Express pro FUJIFILM je program pro úpravu fotografií, který je zdarma. Je tzv. očesanou verzí placeného C1, který se dá koupit jako licence nebo nově formou předplatného (stejně jako Lightroom a Photoshop). Free verze pro FUJIFILM byla představena na Photokině 2018 a její velkou výhodou je, že se jedná o výkonný software pro editaci RAW, tedy v našem případě .raf. 
 
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 11.11.26
 
Tento krok doprovázelo i to, že konečně C1 začal plně podporovat systém FUJIFILM GFX a díky tomu jsem ho mohl také začít pořádně používat (byl to prakticky jediný důvod, proč jsem do té doby preferoval Lightroom). V této sérii článků si představíme C1 jako program, ukážeme si jak ho nainstalovat, jak do něj importovat fotografie a co nám nabízí tato verze zdarma při editaci fotografií. 
 
Capture One Express FUJIFILM hlavní funkce: 
  1. podpora RAW všech FUJIFILM fotoaparátů včetně GFX (+ extrémně rychlé přidávání nově vydaných modelů)
  2. katalog pro práci s fotografiemi
  3. nedestruktivní úpravy (všechny změny se v konečném důsledku projeví až na exporotvaném souboru)
  4. přehledé prostředí 
  5. jsou v něm vloženy profily filmových simulací FUJIFILM (Provia, Astia, Across apod.)
  6. lze do něj nahrávat presety pro úpravu “jedním kiknutím"
  7. výborné výsledky při vyvolávání .raf (detaily a ostrost na vysoké úrovni)
 
Instalace
 
Instalace ze stránek Capture One je asi to nejhorší, co vás na celém procesu bude čekat. Jejich web je pro mě trochu nepřehledný a pravidelně se v něm ztrácím. Na začátek je potřeba zmínit že ke stažení je nutné vyplnit údajě o sobě včetně e-mailové adresy. 
 
 
Po kliknutí na odkaz výše a poračování přes tlačítko DOWNLOAD se vás stránka zeptá da jste novým uživatelem nebo zda už u nich máte registraci. 
 
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 11.02.07
 
Jako nový uživatel budete muset vyplnit základní informace o sobě a vyplnit e-mail a heslo přes které se budete přihlašovat. Nepůjde-li vám na konci tohoto procesu jednoduše stáhnout C1 Express FUJIFILM, tak si znovu kliněte na odkaz výše a zmáčkněte tlačítko DOWNLOAD - program se vám začne automaticky stahovat do počítače. 
 
Po stažení stačí kliknout na stažený soubor a spustit instalaci. Po jejím dokončení jste vyzváni jakou verzi programu chcete aktivovat. Na první pohled není vidět C1 Express - schovává se dole v tlačítku MORE OPTIONS.
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 11.10.47
 
Klikněte a ve druhém okně již vidíte na prvním místě EXPRESS FUJIFILM. Klikněte a vše je hotovo. Vítejte v C1. 
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 11.11.07
 
Pavel Vávra