Capture ONE EXPRESS FUJIFLM 2 (Importujeme fotografie a vytváříme alba)

Po úspěšné instalaci určitě mnozí z vás chtějí program hned vyzkoušet. To samozřejmě není možné dokud nemáte nahrané fotografie do C1. C1 stejně jako Lightroom vytváří katalog, ve kterém můžete nedestruktivně pracovat s fotografiemi. Import je na první pohled sice naprosto jednoduchý, ale po více “základních” importech bez lepší definice vám už může začít připadat program nepřehledný. Jak udělat první import fotografií a jak si svou práci dělit do složek (alb) přímo v C1 si ukážeme níže.
 
Jak nahrát fotografie? 
 
Osobně volím v horní liště záložku FILE a pak volbu IMPORT IMAGES. Po kliknutí se vám zobrazí dialogové okno. Kde hned nahoře vlevo vidíte IMPORT FROM - tedy importovat “z”.
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 11.56.28
 
Pokud ještě nemáte žádné fotografie iportované, tak v položce source (zdroj) nic neuvidíte.
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 11.58.53
 
Je potřeba si kliknout na rozbalovací okna a vybrat volbu CHOOSE FOLDER.
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 11.59.04
Nyní můžete vyhledávat ve svých souborech až k fotografiím, které chcete imporotovat do C1. Pod Source (zdroj) ještě vidíte dvě zatrhávací volby: 
  1. Include subfolder | včetně podsložek (znamená že budete nahrávat fotografie i z podsložek). Například máte složku z fotografování pojmenovanou 1. duben ve které máte práci rozdělenou do dvou podsložek. Máte-li zatrženo “Include subfolder”, tak se vám nahrávají fotografie z obou dvou zmíněných podsložek.
  2. Exclude duplicates | bez duplikátů (znamená, že se budou nahrávat fotografie bez duplicitních názvů - bohužel toto nevyloučí z importu duplicitní názvy s jinou koncovkou souboru, takže se stejně bude nahrávat jak jpg tak .raf. Doporučuji si dělit jpg a .raf do složek již v počítači a nahrávat pouze složku, kterou chcete - nebo obě do jednotlivých alb).
Chcete-li fotografie které vidíte importovat do C1, stačí kliknout v pravo na okně na volbu IMPORT ALL.
 
Nyní se vám fotografie nahrají do C1 a vytvoří se tzv. previews (o těch si povíme v dalším díle). Fotografie se vám nahrají a vytvoří se záznam v RECENT IMPORTS, který je označena datem importu a časem.
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 13.01.22
 
To je sice dobré, ale ve chvíli, kdy hledáte rok zpátky nějaké fotografie, tak vám datum úplně nepomůže. Takže jak na složky pro přehledný katalog? 
 
Složky (alba) nebo-li USER COLLECTIONS
 
Výše jsme si popsali, jak jednoduše naimportovat fotografie do C1, ale věřím že chcete své fotografie třídit a mít v nich přehled, protože se v nich potřebujete vyznat a dobře najít fotografie ke kterým se chcete vrátit například po roce. K tomuto slouží v C1 tzv. USER COLLECTIONS, které nalezneme vlevo hned pod CATALOG COLLECTIONS. 
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 13.10.45
 
Kliknutím na symbol "+" se nám zobrazí nabídka. Když zvolíte funkci album, tak si můžete pojmenovat nové zatím ještě prázdné album. 
 
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 13.04.10
 
Jak dostanu fotografie do alba v USER COLLECTION?
  1. klikněte na prázdné album (podbarví se oranžově)
    Snímek obrazovky 2019-02-21 v 13.10.45
  2. klikněte nahoře na liště na FILE - IMPORT IMAGES
  3. vyberte fotografie/služku, kterou chcete importovat 
  4. v sekci IMPORT TO změňte volbu COLLECTION z RECENT IMPORTS ONLY na SELECTED ALBUM
    Snímek obrazovky 2019-02-21 v 13.23.38
  5. Kliněte na IMPORT ALL
Díky těmto 5 bodům se vám budou importovat fotografie do alba, které jste si vytvořili a pojmenovali v sekci USER COLLECTION. Doporučuji katalogovou část, kde vidíte importy dle času, sbalit a soustředit se na práci v jednotlivých albech, které jsou mnohem přehlednější. 
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 13.10.45
Pavel Vávra