Capture ONE EXPRESS FUJIFLM 3 (Poslední drobná nastavení a jak rychle vybírat snímky k úpravě)

V prvních dvou dílech jsme si nainstalovali C1 a naučili se jak přehledně importovat fotografie a vytvářet si alba. Nyní je potřeba si ještě správně nastavit pár drobností, aby se nám dobře v programu pracovalo. 
 
Previews - Náhledy
 
Né každý má doma na stole počítač s obrovským výkonem a C1 na to tak trochu pamatuje. Určitě jste si všimli, že při importu fotografií se vám vytvářejí tzv. previews, které si můžete přeložit jako tzv. náhledy. Tyto náhledy slouží k tomu, že pracujeme pouze s malým soubor na který se rychle aplikují změny, které uděláme. Menší náhled se rychleji generuje při importu a není pak tak náročný na výpočetní výkon, když na něj aplikujeme změny. Větší náhledy se vytváří déle, ale má o poznání více detailů v zobrazení (bez zoomu) jeho nevýhoda může být, že na slabších sestavách se změny budou projevovat se zpožděním. Podobný přístup pro plynulé upravování známe například z mobilní verze Lightroomu apod.
 
Velikost náhledu si můžeme nastavit na horní liště CAPTURE ONE - PREFERENCES - IMAGE - PREVIEW IMAGE SIZE (px) - na výběr je 640px až 5 120px. Zdají-li se vám vaše náhledy bez detailu, tak snačí zazoomovat obraz a všechny detaily se objeví, ale může to chvíli trvat. Jaké je ideální nastavení pro váš počítač vám neřeknu. Budete muset otestovat, co vám vyhovuje nejvíce. 
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 14.18.38
 
Panel nástrojů vpravo
 
Prostředí C1 se dá upravovat a je-li pro vás výhodnější mít stejně jako v Lightroomu panel nástrojů pro úpravy vpravo, tak si ho tam můžete přesunou: HORNÍ LIŠTA - VIEW - CUSTOMIZE TOOL - PLACE RIGHT
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 14.23.30
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 14.23.41
 
Rychlý výběr fotografií k úpravě
 
Dle mého je nejlepší importovat všechny fotografie ze složky a pak s nimi pracovat až v rámci katalogu. Potřebujete rychle vybrat 10 fotografií, které chcete upravit? Prohlížíte-li fotku za fotkou, tak je můžete hodnotit pomocí *. Jaké číslo na numerické klávesnici zmáčknete tolik hvězd fotografie dostane (1-5). Podobně to funguje s barevnými proužky. Máte 10 fotografií vybraných a chcete pracovat pouze s nimi? Stačí si rozbalit menu FILTERS (najdete pod USER COLLECTIONS). Kliknutím na počet hvězd se vám zobrazí jen vybrané fotografie se kterými můžete pracovat (v našem případě 4). 
Snímek obrazovky 2019-02-21 v 14.33.47
 
Pavel Vávra