Capture ONE EXPRESS FUJIFLM 11 (C1 Express + Affinity Photo - plnohodnotná náhrada za LR + PS?)

Určitě si říkáte, že je vše hezké a krásné, ale že Capture One Express prostě Lightroom s Photoshopem nenahradí. Na jednu stranu máte třeba pravdu, ale C1 Express je program, který je zcela zdarma a nemůže obsahovat všechny funkce placené verze nebo zastupovat silnou dvojici LR + PS. Nebo? 
 
C1 umí spolupracovat s dalšími programy. Jednoduše můžete C1 používat pro vyvolání .raf (jeho engine) a náročnější (lokální) úpravy dělat v jiném grafickém programu. Určitě si říkáte, že už si rovnou můžete platit balíček pro fotografy od Adobe a mít LR a PS, ale je tu ještě jedna možnost. 
 
C1 Express je zdarma a má dostatek funkcí, aby stačil velké části fotografů. Silnou stránkou je, že ho můžete používat s alternativami například Photoshopu. Jednou extrémně povedenou je program s názvem Affinity Photo. O tomto programu jsem před pár lety psal krátké informační články na web FOTOTIPY.
Snímek-obrazovky-2016-04-10-v-12.36.51-800x445
 
Jak to funguje? 
Affinity Photo aktuálně stojí 1 290 Kč a jeho nákup není formou předplatného. Jednou zaplatíte a máte vystaráno. V C1 si uděláte všechny základní a nutné úpravy a ve chvíli, kdy potřebujete něco například odretušovat tak: 
V horím menu - IMAGE - EDIT WITH - AFFINITY PHOTO
Snímek obrazovky 2019-02-26 v 12.24.55
 
Tímto příkazem se vám vytvoří z .raf -> .tiff, který se importuje do Affinity Photo (stejně tak to funguje například s Photoshopem). Vy si fotografii upravíte a v Affinity Photo dáte “SAVE” (uložit). Upravený .tiff z Affinity Photo se vám importuje zpět do C1 (takže máte .raf před úpravou v Affinity Photo a .tiff upravený z AP). 
 
Vyplatí se investovat do Affinity Photo? 
Rozhodně se jedná o dobrou alternativu. Nyní mají verzi i pro tablety a mimo retuší bezproblému zvládá i práci ve vrstvách, focus stacking, tvorbu panoramat apod. Kombinací těchto dvou programů se prakticky dostáváte ke všem funkcím, které dohromady nabízí Lightroom a Photoshop. 
Pavel Vávra