FUJI-TIP 17 (spotřeba energie)

Za jednu z nevýhod bezzrcadlových systémů se považuje poměrně malý počet expozic na jednu baterii. Jak vyždímat při fotografování ze svého stroje maximální počet snímků? A proč na Fuji nalze udělat tolik snímků jako na DSLR? 

Bezzrcadlovým systémům jsou opakovaně dávány za příklad zrcadlovky a jejich schopnost udělat poměrně standardně přes 1000 snímků na jednu baterii. Toto srovnání není úplně fér, protože zrcadlovky mají optický hledáček, který lidově "nic moc nežere". Využívá okolního světla a skrz objektiv promítá obraz. 

Na druhou stranu bezzrcadlovky mají elektronický hledáček, což je vlastně malý display, kam se promítá obraz, který přímo dopadá na čip skrz objektiv. Z důvodu tohoto zásadního konstrukčního rozdílu nemůže z logiky věci být spotřeba takto konstrukčně odlišných přístrojů podobná. 

363 R02 Fuji ST2 secondary 1_1

Co "žere" nejvíce proudu?

Rozhodně je to elektronický hledáček a LCD display a činnosti s nimi spojené. Například když prohlížete ve fotoaparátu fotografie tak nefotíte, ale spotřebováváte značné množství energie. 

NÁŠ TIP

Chcete-li s Fuji udělat více jak 500 záběrů na jednu baterii, tak si zmapujte svůj styl používání přístroje. Ve chvíli, kdy dominantně používáte jen elektronický hledáček, tak si můžete pomocí tlačíta "VIEW MODE" vypnout LCD display. X-H1 má například i funkci EVF + oční senzor což znamená, že jakmile dáte fotoaparát od oka, tak se zhasne EVF úplně - aktivuje se opět přiložením oka k hledáčku. V MENU - KLÍČ - ŘÍZENÍ SPOTŘEBY si můžete zkrátit čas, kdy se FUJI automaticky vypne a nastavit si spotřebu na VÝKON - BĚŽNÝ.

Osobně fotoaparát mezi fázemi focení vypínám. Na některých zakázkách, kde je nutné používat sériové snímání jsem nafotil 600-700 fotografií na jednu baterii. 

Křivku vybíjení baterie přímo ovlivňuje okolní teplota. Takže v parných dnech může být křivka vybíjení mnohem strmější. Stejně tak to funguje, když budete mít přehřátý fotoaparát (nevhodné je používat baterie W-126 bez označení "s" v modelech s 24 Mpix). 

PAVEL VÁVRA