Kruh se uzavřel - recenze GFX 50mm f/3.5

Letos v září to bude přesně rok, kdy jsem měl díky FUJIFILM.cz možnost účastnit se akce Photokina 2018, která se konala v Kolíně nad Rýnem. Na této akci bylo oficiálně představeno GFX 50r, které doplnilo svého staršího bratra GFX 50s. Osobně jsem se na verzi 50r už tenkrát velmi těšil, protože bylo jasné, že bude mít hledáček pro mě na “správné straně” (tedy na straně a ne uprostřed). Ostatně moje pocity z GFX 50r si můžete přečíst v recenzi: “FUJIFILM GFX 50R - první pocity".
 
Dnes se podíváme na aktuálně nejmenším a nejlevnějším objektiv (který vyrábí firma FUJIFILM) pro GFX systém. Konkrétně se jedná o GF 50mm f/3.5, který se dle mého názoru výborně hodí k modelu 50r a je škoda, že jsme na něj museli čekat celý rok. 
 
Co nám prozrazuje jeho název?
 
Celým názvem: FUJINON GF 50mm f/3.5 R LM WR
  • FUJINON je název divize objektivů firmy FUJIFILM
  • GF je označení řady objektivů pro GFX systém (tedy pro fotoaparáty se snímačem jehož diagonála je 55mm)
  • 50mm je označení ohniskové vzdálenosti (GFX má senzor větší než kinofilmové políčko, a proto úhel záběru odpovídá 40mm na kinofilmu)
  • f/3.5 je maximální světelnost objektivu (chtěli bychom přepočítávat hloubku ostrosti, tak se jedná cca o ekvivalent f/2.8 - jak funguje CROP faktor se dozvíte v článku: “Crop faktor? Co ovlivňuje? A jak ho správně používat?"
  • R - písmeno “r” v názvu FUJINON objektivů označuje přítomnost mechanického clonového kroužku 
  • LM neboli “Linear Motor” je systém vnitřního ostření (viz níže)
  • WR je označení FUJIFILM standardu odolnosti proti vlhkosti a prachu
 
V čem je jiný?
 
Na první pohled je jasné, že je extrémně kompaktní. Váží pouhých 335g, fyzické rozměry jsou 84x48 mm a průměr předního filtru je standardních 62mm.  Objektiv je složen z 9 členů v 6 skupinách (obsahuje jeden asférický člen - korekce chromatické aberace, zvýšená kvalita obrazu). Clonu objektivu si můžete nastavit v rozmezí f/3.5 - f/32. Nejkratší zaostřovací vzdálenost je 55 cm (poskytuje díky tomu zvětšení 0,1x).
pic_01-6
 
Velká síla tohoto objektivu se nachází uvnitř, protože jak vidíte výše tak srdcem jeho ostření je “Linear Motor”, což je technologie, díky které je možné s optickou soustavou bezkontaktně pohybovat a zajistit tak rychlé a přesné ostření s vynikající odezvou. Tento přístup není u FUJINON objektivů novinkou, protože stejně funguje například setový XF18-55mm. A je to právě systém ostření, který ho výrazně odděluje od GF 45mm a GF 63mm, protože tyto dva objektivy jako jediné z GF řady nejsou tímto “srdcem” vybaveny. Následkem je, že dle měření jsou objektivy  GF 45mm a GF 63mm nejpomalejší z této řady (speciálně v kombinaci s pouze kontrastním ostřením, které používá GFX 50s a GFX 50r). První zaostření s GF 50mm je prostě jiné, je rychlejší a vnitřní systém ostření znamená, že nedochází k žádnému fyzickému pohybu předního členu objektivu (na rozdíl od GF 63mm). Jednoduše se vše děje uvnitř.   
 
Jako každý objektiv s LM ostřením po zapnutí vydává jemný zvuk. U tohoto konkrétního musíte mít skoro (nebo úplně) nalepené ucho přímo na objektivu, aby bylo ostření vůbec slyšet.
 
 
Jaké jsou jeho silné stránky?
 
Obecně by se dalo říci, že vybrané ohnisko (cca 40mm) společně s velikostí a technologií ostření z něj dělají vynikající objektiv, který z GFX 50r vytváří systém, který lze mít stále u sebe. Váha společně se zmíněným GFX 50r je zrhuba 1 100g. Osobně pozitivně hodnotím u všech GF objektivů zpracování a nejinak je tomu i u GF 50mm. Clonový kroužek je robustní a přesný a i přes malé rozměry objektivu se výborně používá. Možná je to na úkor ostřícího kroužku, který má dobrý gumový povrch, ale je velmi úzký. Na druhou stranu to tolik nevadí, protože kaskádovitou skladbou přesně cítíte kde tento ostřící kroužek máte. S rozmyslem je vytvořena i kovová sluneční clona, která je součástí balení. Prakticky nezvětšuje fyzickou velikost objektivu a je závitová (při výměně filtrů ji nejdříve musíte sundat, nasadit filtr a až na filtr clonu objektivu).
 
 
Pro koho je objektiv určen?
 
Určitě si své místo najde u cestovatelů, street a reportážních fotografů. Rozhodně to může být skvělý první nebo jediný objektiv pro systém GFX. Jeho cena při uvedení v posledním čtvrtletí 2019 je 26 990,- Kč. 
 
 
Faktor zábavnosti
9 z 10
(Faktor zábavnosti je subjektivní škála, kterou dělím fotoaparáty a objektivy. Mnohé technické vlastnosti, dokonalosti a nedokonalosti totiž považuji až za sekundární za “faktorem zábavnosti” - tedy tím jak daná věc ve skutečnosti člověka baví)
DSCF0723