SIGMA 16mm F1.4 DC DN | Contemporary

Po letech čekání vstoupila do vod objektivů pro systém FUJIFILM X firma SIGMA, a to hned se třemi objektivy, které společně patří do řady Contemporary. Tyto objektivy jsou léty otestované na jiných systémech a my se dnes podíváme na nejširší z této řady. Konkrétně 16mm se světelností F1.4.  

SIGMA 16mm je nejširším objektivem řady Contemporary a je vystavěn na základě SIGMA 30mm F1.4 Conterporary z roku 2016. Důraz je u této celé řady kladen na kompaktnost, váhu, vysokou světelnost a vysokou optickou kvalitu. Pojďme ale popořadě. 

 

Vnější konstrukce

Všechny objektivy SIGMA této řady jsou složené z kovových a plastových částí. Z tohoto důvodu je barva objektivu na pohled nesourodá. Lesklé tmavší části jsou kovové, matné světlejší z plastu. Využívání matných a lesklých materiálů není u objektivů SIGMA ničím novým a objektiv nevypadá v reálu vůbec špatně. Jeho zpracování je perfektní a celkově působí kvalitním dojmem. 

Bajonet je mosazný a působí robustním dojmem. Zvyšuje celkově odolnost objektivu a pevnost. Bajonet je navíc utěsněný vůči prachu.

Snímek obrazovky 2022-10-23 v 17.47.25

V balení naleznete i velkou sluneční clonu, která omezuje tvorbu odlesků například v protisvětle. Po jejím obvodu naleznete pruh, který má hrubý vzor. Ten pomáhá proti klouzání, když stabilizujete objektiv při fotografování až za sluneční clonu a ne za tělo objektivu. 

Váha objektivu je hezkých 405g 

*(váha FUJINON XF16mm F1.4 je 375g bez clony a krytky, FUJINON XF 16mm F2.8 váží pouhých 155g)

Průměr filtru 67mm.

 

Vnitřní konstrukce

Srdcem objektivu je jeho optická soustava. Sigma 16mm obsahuje 16 optických členů ve 13 skupinách. Tato konstrukce nabízí několik několik high-tech a nejkvalitnějších prvků včetně tří FLD, dvou SLD členů a dvou asférických členů. 

Snímek obrazovky 2022-10-23 v 17.44.28

Cílem bylo co nejvíce zmírnit aberaci, dodat výborný kontrast a vytvořit perfektní přenos detailů. Dva zmíněné asférické členy jsou vyráběny s tolerancí pod 10 nanometrů a pomáhají redukovat tzv. cibulový bokeh, lidsky řečeno kruhy v bokehu jsou díku tomu více kruhy než tvarově cibule. 

Snímek obrazovky 2022-10-23 v 17.46.37Snímek obrazovky 2022-10-23 v 17.46.53

Tato optická soustava minimalizuje odrazy, přináší ostrost od středu do kraje a výrazně redukuje ghosting (mlhu na snímku v protisvětle, kterou některé objektivy tvoří). 

Clona objektivu je tvořena z devíti částí a vytváří pěkný, kruhový bokeh ve světlech.

 

Ostření 

Automatické ostření zajišťuje krokový motor ostření, který je velmi přesný. Objektivy Sigma plně podporují hybridní systém ostření řady FUJIFILM X. Měl jsem naštěstí i možnost nasadit tento objektiv na nový model FUJIFILM X-H2, který disponuje objektovým zaostřováním a vše fungovalo správně.  

Ostření jsem testoval na jednom koncertě, na jednom reportážním a na volném fotografování venku. Vždy se objektiv choval příkladně a ostření fungovalo dobře. Asi bych neřekl, že dosahuje nové generace FUJINON objektivů s LM motory, ale u nich se bavíme o ceně výrazně vyšší. 

Jak je ostření tiché, tak jsou clony objektivu hlučné. Což mě trochu překvapilo. Při změně jejich otevření je to slyšet. Nic hrozného a nemyslím si, že by to měl být problém. Samozřejmě můžete namítnout, že ve videu by to slyšet být mohlo, ale já si neumím moc představit, že bych točil video a u toho používal vestavěný mikrofon. Při použití externího pochybuji, že to bude problém.

Kontinuální ostření jsem zkoušel v rámci natáčení sebe sama s aktivovanou funkcí ostření na obličej. Objektiv opět fungoval velmi dobře i na clonu F1.4 a to i přes to, že jsem ho měl nasazený na dnes již starší X-T30. 

Obecně ostření u výrobců třetích stran je téma. Myslím si, že by se v čase mohlo přibližovat originálním objektivům, ale bude záležet na tom, jak se SIGMA bude věnovat updatu FW svých objektivů. Aktuálně bych řekl, že nejlepší objektivy třetích stran a nejlepší objektivy FUJINON dělí cca 15% výkonu AF. 

EDIT mezi napsáním a vydáním tohoto článku SIGMA uvedla updaty FW pro objektivy právě s cílem zlepšit AF.  

Nejkratší zaostřovací vzdálenost je příjemných 25 cm, což je stále více než u FUJINON 16mm (15 a 17 cm), ale myslím si, že je dostatečná.

311Sep 15 2022 

Zkoušky ostrosti a protisvětla

Musím říci, že jsem byl velmi příjemně překvapen, když jsem dal fotoaparát na stativ a zkusil vyfotografovat jeden záběr na všechny kroky clony objektivu (F1.4, F2, F2.8, F4, F5.6, F8, F11 a F16). Optická kvalita ve středu objektivu je doopravdy výborná a tím si objektiv získal mé sympatie. 

Udělal jsem si stejný test se svou 16 mm F2.8 a na první pohled bych nedokázal určit, jaký objektiv je na tom automaticky lépe a proč. 

Při testu ostrosti do kraje SIGMA 16mm předvedla také skvělý výkon a celkově asi nemám moc co vytýkat. V protisvětle na maximálně zavřené clony tvoří ze slunce hvězdičky a odlesky v objektivu nejsou nikterak strašné. Doopravdy se dle mého povedlo SIGMĚ postavit objektiv, který za svou cenu nabízí skvělý poměr cena a výkon. 

ZKONTROLUJ SI CENU PRODUKTU - KLIKNI

 

Porovnání s FUJINON 16mm F1.4 a F2.8

Sigma se svou 16mm zamířila do vod, kde není zas taková konkurence. Obecně si myslím, že kdo neřeší peníze, nikdy neudělá chybu s FUJINON XF 16mm F1.4. V jednu dobu to byl nejostřejší FUJINON objektiv na trhu a těšil se vždy obrovské popularitě. 

FUJINON 16mm F2.8 je kompaktní objektiv, který třeba já vlastním a hrozně rád ho používám na toulání venku, kdy máte pevně F8 a nic neřešíte. 

Doba se ale změnila a na trhu je Sigma 16mm, která po všech stránkách dělá vše dobře a za cenu dvou pětin stejně světelného FUJINONU je 100% dobrou volbou. 

 

Závěr

Na prvním místě musím říci, že SIGMĚ 16mm dávám 8 z 10 a myslím si, že je to skvělá volba ke koupi. Máte 10 990,- Kč a chcete nový světelný objektiv s plnou zárukou? Tak tohle je ta nejlepší volba.  

Přiznávám, že jediným důvodem, proč není v poměru ceny a výkonu tento objektiv 10 z 10 je absence clonového kroužku a místy plastový pocit. Ale je to jako bych chtěl skvělou zmrzlinu bez kalorií. Vždy musí být pro a proti a jsem rád, že SIGMA ušetřila něco na vnějšku a více toho nabídla uvnitř. 

Pavel Vávra - Online kurz nastavení Fujifilm fotoaparátů

www.pavelvavra.com