SIGMA 30mm F1.4 DC DN | Contemporary

Po letech čekání vstoupila do vod objektivů pro systém FUJIFILM X firma SIGMA, a to hned se třemi objektivy, které společně patří do řady Contemporary. Tyto objektivy jsou léty otestované na jiných systémech a my se dnes podíváme na nejuniverzálnější z této řady. Konkrétně 30mm se světelností F1.4.

SIGMA 30mm F1.4 DC DN | Contemporary je z hlediska ohniskové vzdálenosti středním objektivem řady. 30mm ohnisko je velmi blízko lidskému oku a nabízí úhel záběru odpovídající 50,7° (XF35mm 44,2°a XF33mm 46,6°). O něco širší ohnisko ho příjemně posouvá lehce do země nikoho a může být dobrou alternativou pro lidi, kteří chtějí o trochu širší záběr než mají 35mm a nevyhovuje mu světelnost XF27mm F2.8.

 

Vnější konstrukce

SIGMA 30mm F1.4 je vytvořena s důrazem na kompaktnost. Váha je pouhých 275g a tím se zařazuje přesně mezi XF33 a XF35mm se světelností F1.4 (360g a 187g). Stejně jako ostatní objektivy je design objektivu vytvořen z matně plastových částí objektivu a leskle černých, kovových částí objektivu. Celkové zpracování je precizní a působí dobrým dojmem.

Bajonet je mosazný a působí robustním dojmem. Zvyšuje celkově odolnost objektivu a pevnost. Výhodou je utěsnění vůči prachu.

Snímek obrazovky 2022-10-23 v 17.47.25

V balení naleznete sluneční clonu, která omezuje tvorbu odlesků například v protisvětle. Po jejím obvodu naleznete pruh, který má hrubý vzor. Ten pomáhá proti klouzání, když stabilizujete objektiv při fotografování. Clona jde poměrně lehce odaretovat, tak se vám může stát, že vyndáte fotoaparát z brašny bez ní. 

Průměr filtru je 52mm

 

Vnitřní konstrukce

Jak objektiv působí z vnějšku je jedna věc, ale ta důležitější je jeho optická soustava. Ta je složena  z 9 členů v 7 skupinách. Hned přední člen nabízí vysoký index lomu světla a jedná se i o člen s vysokým rozptylem. Dále v soustavě nalezneme dva asférické členy, které pomáhají v optické kvalitě i velikosti objektivu. 

Snímek obrazovky 2022-10-23 v 18.37.30

Cílem bylo získat objektiv s dobrými rozměry, vysokou optickou kvalitou a s jemným přenosem detailu.

Tato optická soustava minimalizuje odrazy, přináší ostrost od středu do kraje a výrazně redukuje ghosting (mlhu na snímku v protisvětle, kterou některé objektivy tvoří). 

Snímek obrazovky 2022-10-23 v 17.46.37

Clona objektivu je složena z devíti částí, které tvoří téměř kruhový průhled. 

Snímek obrazovky 2022-10-23 v 17.46.53

Světelnost F1.4 nabízí malou hloubku ostrosti a jemný bokeh.

 

Ostření

Automatické ostření zajišťuje krokový motor ostření, který je přesný, rychlý a tichý. Objektivy SIGMA plně podporují systém ostření FUJIFILM fotoaparátů, který je vystavěn na kombinaci fázového a hybridního ostření. Plně podporují ostření i ostření na oko a tvář, včetně objektového zaostřování nejnovějších FUJIFILM fotoaparátů. 

Ostření jsem testoval na jednom reportážním fotografování, při volném fotografování a kontinuální ostření jsem zkoušel při natáčení s aktivní funkcí ostření na obličej. Ve všech módech funguje ostření dobře. Rychlost přeostření není vůbec špatná a nepřišlo mi, že bych nějak zásadně přicházel o záběry. Stejně tak kontinuální zaostřování podávalo slušné výkony i přes to, že jsem ho zkoušel na dnes již starším modelu FUJIFILM X-T30. 

Obecně ostření u výrobců třetích stran je téma. Myslím si, že by se v čase mohlo přibližovat originálním objektivům, ale bude záležet na tom, jak se SIGMA bude věnovat updatu FW svých objektivů. Aktuálně bych řekl, že nejlepší objektivy třetích stran a nejlepší objektivy FUJINON dělí cca 15% výkonu AF.

EDIT mezi napsáním a vydáním tohoto článku SIGMA uvedla updaty FW pro objektivy právě s cílem zlepšit AF. 

Nejkratší zaostřovací vzdálenost je 30cm, což je výborná hodnota proti staré XF35mm F1.4 (80cm) a je stejná jako u XF33mm F1.4.

 

Zkoušky ostrosti a protisvětla

Stejně jako u SIGMA 16mm musím říci, že optická kvalita je velmi dobrá. Doopravdy, když se díváme na ty objektivy prizmatem jejich ceny, tak mi přijde, že se jedná o dobré koupě. SIGMA 30mm se ve všech situacích chová předvídatelně. Což může být pro někoho spíše na škodu, ale doopravdy kontrast ve všech situacích je velmi dobrý. Odlesky a vady objektivu jsou velmi dobře kompenzovány. 

Kdybych to měl porovnat se svou XF35mm F1.4, která trpí na chromatickou aberaci, tak bych musel dokonce říci, že SIGMA na tyto neduhy netrpí nebo jsem se nedostal do situace, kdy by se objevily. 

U porovnání s milovanou XF35mm F1.4 ještě zůstaneme, protože jsem si dělal porovnání ostrosti ze stativu právě mezi SIGMA 30mm F1.4 a FUJINON XF35mm F1.4. 

Test probíhal napříč clonami objektivů a oba dosahují velmi stabilních výsledků. Samozřejmě největší ostrosti dosahují oba kolem clon F4 a F5.6. Co mě překvapilo více byl rozdíl v kontrastu. Po nasazení FUJINONU jsem měl pocit, že je přes obraz mlha. Pokrčil jsem rameny s tím, že v kontrastu může být zásadní rozdíl. Nedalo mi to a podíval jsem se na přední čočku, stačilo ji očistit tričkem a focení si zopakovat. 

Oba objektivy mají dobrý kontrast a dobrou ostrost, SIGMA v míře kontrastu lehce vede. FUJINON zase o něco málo pocitově v ostrosti. 

DSCF1510

Porovnání SIGMA 30mm a FUJINON 33 a 35mm

 

Cena

Ostření

Optická kvalita

Velikost/váha

VÝSLEDKY

SIGMA 30mm F1.4

1

2

2

3

8

FUJINON 35mm F1.4

3

4

2

2

11

FUJINON 35mm F2

2

2

3

1

8

FUJINON 33mm F1.4

4

1

1

4

10

 

Když subjektivně porovnám parametry: cena, ostření, optická kvalita a velikost, tak mi jako vítězové s nejmenším součtem vycházejí SIGMA 30mm a FUJINON 35mm F2. Jsou to 100% nejvíce racionální volby a pokud bychom vyloučili 35mm F2 kvůli nižší světelnosti z výběru, tak je SIGMA aktuálně nejvíce racionální volbou z pohledu ceny/výkon. 

 ZKONTROLUJ SI CENU PRODUKTU - KLIKNI

Závěr

SIGMĚ se podařilo díky agresivní cenové politice, ušetření nákladů na konstrukci, ale s důrazem na optickou kvalitu vytvořit objektiv, který za cenu 8 890 Kč nabízí super vstup do světa pevných objektivů. Umím si představit, že někomu, kdo má XF18-55mm a hledá první pevný objektiv, SIGMA výborně poslouží. 

Absentuje samozřejmě clonový kroužek, a ergonomicky si musí ortodoxní Fujisté chvíli zvykat, ale za sebe mohu nákup určitě doporučit. 

Pavel Vávra - Online kurz nastavení Fujifilm fotoaparátů

www.pavelvavra.com